banner Download single here
Featured track

Until The Lights

single version

'Mad Mad Mad' in a commercial for Smart eBike 

X
Almost the entire song 'Mad Mad Mad' is now featured in a commercial for the supersonic electric bike from Smart. Thanx to our friends from Sizzer Amsterdam who arranged the synch.
Latest tweet
Newsletter
Follow me
 
 
 
News

POP PSYCHOLOGY 58: Hagedissenhersens

04-Mar-2015


Terwijl ik dit schrijf staat ene Dennis Stehr op nummer 1 in Engeland. Als zanger/ rapper Mr Probz vond hij zichzelf een paar jaar geleden opnieuw uit, nadat hij bijna het leven liet na een schietpartij. In interviews vermeldt hij dat het hierbij 'slechts' om een schietpartij bij een gewone verkeersruzie ging. Ik vind het zelf nogal ongewoon dat mensen guns bij zich hebben voor het geval iemand ze geen voorrang verleent, maar goed. Bijna dood is bijna dood, en als publiek kijken we met bewondering naar mensen die met Magere Hein in hun nek opeens keihard hun droom gaan nastreven.

Bijna iedereen heeft namelijk wel zo'n roeping, een potentiele passie. Diep in jou zit eigenlijk de nieuwe Moeder Theresa verscholen of Miss Universe 2015. Je weet dat je het in je hebt een levensreddend vaccin te ontwikkelen, of je loopt al tijden met een winstgevend business-idee in je hoofd. Maar je komt er gewoon niet aan toe, he? Je had namelijk beloofd deze week eindelijk eens het toilet te repareren en iets te gaan drinken met die vervelende vrienden van de Egypte-vakantie. De afwas moet nog gedaan worden en eigenlijk ben je ook best moe.

Bij schrijvers, componisten en andere creatievelingen heet het 'writer's block', maar het komt op hetzelfde neer: in ons hoofd willen we allemaal iets groots bereiken, maar we laten kleine beslommeringen de weg versperren die de muze ons aanwijst. Waarom blijkt het toch zo verdomd moeilijk te zijn om werkelijk je levensdroom na te streven? Bedank daar maar je hagedissenhoofd voor, je 'lizard brain'.

Dit pre-historisch stuk hersenen bevindt zich vlak bij de hersenstam en is verantwoordelijk voor je oer-instinct om je overleven. Deze klomp denkcellen probeert ervoor te zorgen dat je leeft als een reptiel: doodstil zitten wanneer er gevaar dreigt, vooral niets buiten je comfort zone doen. De meeste dieren denken zo.

De meeste mensen denken echter nog wat verder; ze zijn namelijk als enige soort gezegend met een extra laag hersenen, het cerebrum. Dat is de grote grijze massa net onder de schedel. Daar 'zit' ons bewustzijn, en als evolutionair bijprodukt zit daar dus ook het vermogen creatief te denken. Het is de plek waar vernuftige verhaalplots zich ontwikkelen en liedjes geboren worden, waar opeens de samenstelling van een nieuw vaccin of een briljant bedrijfsplan opdoemt.

Maar meestal handelen we niet naar de grote droom die in de hersenpan loopt te garen. We luisteren liever naar dat hagedisje in ons hoofd dat zegt: Ah joh, vergeet dat extra uurtje piano oefenen, zap liever nog wat rond tot je een herhaling van Boer Zoekt Vrouw tegenkomt. Mensen die werkelijk op een punt van leven en dood hebben gestaan, lijken wèl in staat dat gemakzuchtige reptiel een schop te geven en echt te handelen naar een roeping. Hoe treurig is het eigenlijk, dat je blijkbaar eerst bijna kassiewijle moet zijn om tot dit besef te komen? Een artiest die niets creeert, gaat die eigenijk niet iedere dag innerlijk een beetje dood?(Dit column verscheen mei 2014 in tijdschrift Musicmaker)