banner Download single here
Featured track

Until The Lights

single version

'Mad Mad Mad' in a commercial for Smart eBike 

X
Almost the entire song 'Mad Mad Mad' is now featured in a commercial for the supersonic electric bike from Smart. Thanx to our friends from Sizzer Amsterdam who arranged the synch.
Latest tweet
Newsletter
Follow me
 
 
 
News

Pop Psychogoly BLOG 30: Het geheim van creativiteit zit in een kermis-lolly

10-Nov-2011


Soms is de inspiratie gewoon ver te zoeken. De term komt uit het Hebreeuws en betekent zoiets als 'ingeblazen worden'. Meestal gebeurt dat door 'muses': godinnen die je literaire en muzikale ideeën toewuiven. Maar op sommige dagen staat die wind in de verkeerde richting of zet je blijkbaar de verkeerde ramen open. Er komt gewoon niks binnen. Mijn hersens zijn vacuüm, and it sucks.

Die verdomde inspiratie-godinnen hebben er een handje van hun vakantiedagen op te nemen juist in tijden dat je ze hard nodig hebt. Een mooie opdracht, die je niet wilt laten schieten, komt op je pad. Afgelopen week mocht ik muziek maken onder goede-doelen-filmpjes. Natuurlijk zou ik dan in een tropische oceaan met dolfijnen moeten gaan zwemmen. Mediteren met monniken wiens taal ik absoluut niet versta, was ook zeker nuttig geweest. Maar een blik op m'n krappe agenda en m'n nog krappere bankrekening brachten deze droom terug tot twee dagen verplicht verblijf in m'n zolderstudio.

Op het moment dat je van artistieke leegheid het behang van de muren wilt krabben, lijkt creativiteit van levensbelang. De holbewoners van 50.000 jaar terug zullen het met je eens zijn. Evolutionair gezien heeft de mens verschillende oerdriften in zich, zo sterk dat ze nauwelijks te onderdrukken zijn. Ons lichaam beheert onze honger, dorst en ademhaling als een soort thermostaat. Daarnaast hebben we een innerlijke drang om onszelf in veiligheid te brengen, evenals een oerbehoefte tot reproduceren (toch nog wat seks in dit blog!).

Tot slot hebben we een instinctieve neiging die evolutiepsychologen de 'educatieve drift' noemen. Scheppingskracht en speelsheid behoren ook daartoe. Je kunt je afvragen waarom zowel dieren als Neanderthalers zich kwetsbaar voor roofdieren op stellen om een beetje te kunnen ravotten en tekenen, maar dit is de manier waarop mens en dier vaardigheden leren en verbeeldingskracht oefenen. Wij muzikanten zijn gewoon altijd oerdriftelijk onze vindingrijkheid aan het trainen! Hoera, daarmee overleven we beter en zorgen we voor nageslacht! De volgende kerst dat je ouders zeuren dat al jouw artistieke geneuzel onzin is, kun je ze tussen de garnalencocktail en de kalkoen mooi even deze theorie oplepelen.

Prachtig allemaal, maar ik zat nog steeds op m'n zoldertje met een eng leeg aantekenboekje. Ik vergaapte me aan experimentjes die onze slimme evolutiepsychologen hadden uitgevoerd om te kijken of je de speelsheid-drijfveer ook kon beïnvloeden. Dit werd bijvoorbeeld getest door twee groepen studenten allerlei lastige opdrachtjes te laten maken, die om nogal creatieve oplossingen vroegen. De ene groep kreeg van tevoren kleurige jellybeans uitgedeeld, de andere groep kreeg niets. De eerste groep werd daarmee in een jolige, speelse stemming gebracht en presteerde beter.

Het zou natuurlijk ook kunnen komen doordat de studenten uit die groep een gigantische sugar rush van dat kunstmatige gekleurde snoepgoed hadden, maar goed... De tijd begon te dringen qua inspiratie, dus ik besloot zelf maar proefkonijn te zijn. Letterlijk dan: ik kocht een zak vol frivole kermislolly's en zuurstokken. En het werkte. Het werkte zo goed dat ik hele nachten ben doorgegaan. Vanavond op het Grote Goede-Doelen-gala zal het publiek werkelijk een overdaad aan opgewekte, koddige deuntjes voorgeschoteld krijgen.

Maar nu ben ik wel kotsmisselijk. Volgende keer toch maar iets anders bedenken om tot een frivole stemming te komen. Mijn goddelijke muse hangt boven de toiletpot en ik zelf zie groen en geel. Ja ja... kunst maken vraagt offers. Bleeehhh, burp!Gray, P. (2010). Psychology (6e ed.). New York: Worth.

Foto credit: Krystl door I Am Kat

Reageren op blogs kan hier.