banner Download single here
Featured track

Until The Lights

single version

'Mad Mad Mad' in a commercial for Smart eBike 

X
Almost the entire song 'Mad Mad Mad' is now featured in a commercial for the supersonic electric bike from Smart. Thanx to our friends from Sizzer Amsterdam who arranged the synch.
Latest tweet
Newsletter
Follow me
 
 
 
News

Pop Psychology BLOG 18: Neuro is de nieuwste hit

18-Aug-2011


De zomer is alweer bijna ten einde en sentimenteel dromen we nog even na over dat witte strand, die waanzinnige party en de lekkere chick of boy die je daar hebt opgepikt. En ieder jaar wordt één abominabel slechte plaat een enorme wereldhit, enkel en alleen omdat-ie ons weer even terugbrengt in die door alcohol gekleurde herinnering. Meestal wordt zo'n eendagsvlieg gebracht door een fotomodel-achtig zanggroepje, maar de zomerhit van 2011 staat op naam van... een 66-jarige grijze professor.

Jaaahh, en we gillen met z'n allen het refrein nog even mee: "Wij zijn ons brei-ein, wij zijn ons brein, wij zijn.. ons brein!" Nee, ik heb hier niet over een oppervlakkig deuntje, maar over een diepgravend boek,en de auteur ervan is Dick Swaab, hoogleraar neurobiologie bij de Universiteit van Amsterdam. Zijn meest recente werk heet -je raadde het al - 'Wij zijn ons brein' en met 200.000 verkochte exemplaren in Nederland alleen al kunnen we de 479 bladzijden tellende pil met recht een klapper noemen. Daarnaast hangt de hele stad vòl met posters voor het boek en was eind juli de schrijver de hele avond Zomergast bij de VPRO. Nee, aan Dick Swaab's ideeën valt momenteel moeilijk te ontkomen.

De gedachtengang die hij beschrijft, komt heel bot gezegd hier op

neer: de psychologie heeft zich veel te lang gefocust op hoe onze omgeving van invloed is op hoe we ons gedragen en voelen, maar jarenlang hersenonderzoek heeft uitgewezen dat die invloed niet zo belangrijk is. Alles ligt eigenlijk al vast in je brein: of je later een agressieve crimineel of een langharige singer-songwriter wordt, via je genen of chemische stofjes zullen je zenuwcellen (neuronen) zich zodanig ontwikkelen dat je opvoeding er nauwelijks meer toe doet.

Dit idee wordt 'neuro-psychologie' genoemd en is momenteel ongelofelijk hot.

Het klinkt natuurlijk ook aantrekkelijk: niks geen vaag onderzoek over omgevingsfactoren, niks geen onbegrijpelijke analysemethodes.

Daarentegen zetten we de nieuwste apparatuur in, zoals hersenscans, MRI's en al die andere gadgets die in populaire ziekenhuis-TV-series opduiken. Ze leveren ons hard bewijsmateriaal voor de neuro-theorieën en ook mooie kleurige illustraties. Het lijkt erop of we anno 2011 het hoofd van een baby voor een brein-fototoestel kunnen houden en aan het plaatje kunnen zien of hij/ zij zich zal ontwikkelen tot de nieuwe Mozart of Amy Winehouse.

Meneer Swaab bespreekt in zijn dikke pil echter zo ongeveer alle mogelijk denkbare onderwerpen van puberliefde tot vrije wil, maar zegt erg weinig over muziek. Er zijn echter genoeg andere grote namen binnen de neurowetenschap die zich wel specifiek over dit fenomeen hebben gebogen. Misschien heb je wel eens van Oliver Sacks gehoord of van Daniel Levitin. Levitin's boek 'This Is Your Brain On Music' ligt momenteel op mijn nachtkastje en is een ware page-turner.

Wist je bijvoorbeeld dat bij het beluisteren van muziek zowat ál onze hersendelen actief zijn? Allereerst wordt het deel wat vlak boven je ogen zit aangesproken; dat deel heeft met planning en persoonlijkheid te maken. Ook het 'dierlijke' deel van onze hersenen (bijna in je nek), waar emotie wordt verwerkt, wordt actief. In het midden worden delen aan het werk gezet met informatie over horen en geheugen. Het achterste deel van je hersenen houdt zich tenslotte bezig met noten lezen en je eigen bewegingen bekijken: essentieel als je een instrument zelf wilt bespelen. Muzikanten kunnen dus maar beter letterlijk niet op hun achterhoofd gevallen zijn.

En dat zijn ze ook niet: heel vaak als ik vertel dat ik schrijf over de connectie tussen psychologie en muziek is de eerste reactie 'O, leuk! Met hersenonderzoek en zo?' Men weet dus wel hoe de onderzoekswereld tegenwoordig in elkaar zit. Alles neuro. Maar hoezeer ik de boeken van Levitin en Sacks ook verslind, ik kan me niet helemaal vinden in hun zwart-wit-visie. Hun verklaringen over het hoe en waarom van muziekmaken zijn soms wat vergezocht, en ik zal zeker in komende blogs de heren wetenschappers hierover es even aan de tand gaan voelen. Of rechtstreeks aan hun hypothalamus: een van de belangrijkste pijncentra, precies in het midden van de hersenen.

 

Foto: fans van mijn vorige band (Seedling) herkennen misschien dit beeld. Het stond ook in het hoesje van onze allereerst EP, 'Sham Pain'.

Reageren of meer blogs zoals deze lezen? Kijk op

http://www.facebook.com/pages/GRAM/165321620180441?sk=app_2373072738

Levitin, D.J. (2006). This is your brain on music: The science of a human obsession. New York: Dutton/Penguin.

Swaab, D.F. (2010). Wij zijn ons brein. Amsterdam: Uitgeverij Contact.