banner Download single here
Featured track

Until The Lights

single version

'Mad Mad Mad' in a commercial for Smart eBike 

X
Almost the entire song 'Mad Mad Mad' is now featured in a commercial for the supersonic electric bike from Smart. Thanx to our friends from Sizzer Amsterdam who arranged the synch.
Latest tweet
Newsletter
Follow me
 
 
 
News

Pop Psychology BLOG 17: Van uitstel komt a.. a.. albumrelease!

11-Aug-2011


Het moet er raar uit gezien hebben: In de ene hoek van de studio zat De Producer geconcentreerd aan de computer, in de andere hoek lag De Artiest in een bizarre houding op de bank. Zo half schuin, linkerarm omhoog. Beide keken onverstoorbaar, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Dit plaatje is wat je had kunnen zien als je vorig jaar oktober Simon's studio op het Kytopia-terrein was binnengelopen.

Ik beloof, dit is het laatste blog waarin ik het nog over die gebroken elleboog heb. In de twee weken tussen ongeluk en operatie liep ik met m'n arm van schouder tot pols in het gips en probeerden Simon en ik alsnog zoveel mogelijk door te werken. We moesten onder andere van nog twee songs de zang opnemen. En zang opnemen met Simon is intens. Nog nooit iemand meegemaakt die zo lang, zo gedetailleerd meegaat in het idee en de sound van de zang. Ik vond het allemaal prachtig. Marathons in een kleine vocal booth, met alleen koffie en dropjes.

Maar dat loodzware stuk gips was als een blok aan m'n been, eh: arm. Zo'n linkerhandje dat er onderuit steekt, ziet er na enkele dagen heel eng uit. Opgezwollen en paars, er stroomt namelijk geen bloed meer naar boven terug. Nu hield ik het telkens niet langer dan een halfuurtje uit en dan moest ik weer een kwartier in die eerder genoemde rare houding gaan liggen om het bloed weer terug te laten stromen, terwijl Simon nog wat produktie-sprintjes trok.

Ik lag op die bank, en dacht opeens aan experimenten met kleine kinderen waar ik wel eens over had gelezen. Kinderen kregen hun lievelingssnoep voor hun neus en de onderzoeker zei dat het kind gewoon het snoepje op mocht eten. Echter, als ze van het snoepje af konden blijven terwijl hij even weg was, zouden ze 3x zoveel snoepjes krijgen. Waren 4-jarigen kinderen in staat instant bevrediging uit te stellen voor een grotere beloning later? Het bleek voor de meesten een onmogelijke opgave. Onderzoeker weg, hop... alles meteen op.

Mensen die beloningen kunnen uitstellen, zijn over het algemeen succesvoller. Ze geven niet iedere avond toe aan korte-termijn-pleziertjes als TV-kijken en chips eten, maar zetten dat even opzij voor het bereiken van grotere beloningen zoals het afronden van een cursus of een prachtig slank lichaam. Dat experimentje met die snoepjes is nooit bij mij uitgehaald als kind. Maar als ik terugkijk op mijn leventje tot nu toe, denk ik dat ik best wel goed zou zijn in dit wrede spelletje.

Het geduld van een artiest wordt zo vaak op de proef gesteld. Een platenlabel stelt doodleuk je albumrelease een half jaar uit omdat het niet lekker ligt met hun andere releases. En ook als je je eigen platenlabel hebt zoals ik, luister je verstandig naar je manager en perspromotor die je uitleggen dat nu - midden in de zomer - een plaat uitbrengen geen zin heeft, en je beter tot begin oktober kunt wachten. Aarghh!!! Die plaat was in januari al af! Mijn gedroomde korte-termijn-gratificatie zou zijn om hem dan meteen uit te brengen. En elke keer als er weer een aanleiding was om te wachten met de albumrelease heb ik echt wel lopen vloeken, hoor. Maar als puntje bij paaltje komt, neem ik knarsetandend verstandige beslissingen: eerst m'n band live laat groeien, een mooie website laat maken etc etc, en nu komt de plaat pas 7 oktober uit.

Eigenlijk wist ik al meteen dat de plaatrelease nog heel lang op zich zou laten wachten, toen ik de r├Ântgenfoto van de breuk zag. Simon en ik waren nog in een razend tempo aan het proberen m'n plaat af te krijgen, maar zo'n hindernis als dat ongeluk was het laatste wat we konden gebruiken. Ja, we hebben nog met gips en al geprobeerd door te werken, maar het tempo was weg. En Tjeerd stond met z'n Dazzled Kid-plaat te trappelen om met Simon op te nemen.

Alles zou nu dus maanden opgeschoven worden, en daarna was nog onzeker hoe alles zou verlopen. Maar na al die weken strijden om alsnog de plaat-deadline te halen, was ik opeens opmerkelijk kalm. Er werd niet langer beroep gedaan op mijn vermogen om beloningen uit te stellen. Er was voorlopig ├╝berhaupt geen snoepjespot meer.


Mischel, W., Shoda, Y., Rodriguez, M.L. (1989). Delay of gratification in children, Science, Vol. 244, 933-938.

Reageren op deze of andere blogs? Kijk op de Gram Facebook page.