banner Download single here
Featured track

Until The Lights

single version

'Mad Mad Mad' in a commercial for Smart eBike 

X
Almost the entire song 'Mad Mad Mad' is now featured in a commercial for the supersonic electric bike from Smart. Thanx to our friends from Sizzer Amsterdam who arranged the synch.
Latest tweet
Newsletter
Follow me
 
 
 
News

POP PSYCHOLOGY 54: commercieel gekakel

10-Feb-2015


December is bij uitstek de maand van onthoofd gevogelte. Bij de poelier ligt het letterlijk in overvloed: kalkoenen, fazanten, parelhoenderen. Veren eraf geplukt, de naakte pootjes en vleugels strak onder de romp gebonden. Op TV worden we figuurlijk overspoeld met kip-zonder-kop-gekakel. December is namelijk ook hèt moment voor veel bedrijven om een verkoop-eindsprint te trekken, met als voornaamste wapen TV-commercials.

De flitsende filmpjes worden te pas en te onpas ingezet. Met officieel de economische crisis uit z'n dieptepunt en de eindejaarsuitkeringen binnen, is de tijd rijp om potentiële consumenten de portemonnee te legen. En er lijkt haast bij, want misschien is deze geldelijk gunstige periode wel heel tijdelijk van aard. In plaats van rustig een reclamestrategie te bedenken, flansen veel merken een kekke verkoopvideo in elkaar en smijten die meteen de buis op.

Geld of aandacht voor de muziek onder de wervende beelden is er nauwelijks. Jammer voor mij natuurlijk, want een flink deel van mijn muzikantenbestaan besteed ik aan het componeren en produceren van dit soort 30-seconden-lofdichten. Om de huur (en de decemberkado's) toch te kunnen betalen, ben ik daarnaast docent op de universiteit. De afgelopen weken stond ik voornamelijk college te geven over sociale psychologie, oftewel: de wetenschap die uit probeert te leggen hoe mensen te beïnvloeden zijn.

Iedere reclameman/-vrouw heeft dus wel een inleidend boekje 'sociale psychologie' ergens in de kast staan. Uit financieel eigenbelang ben ik nog wat verder de marketingmaterie in gedoken. Blijkbaar bestaan er twee soorten achtergrondmuziek bij TV-commercials. Enerzijds kan zo'n deuntje embodied meaning hebben. In goed Nederlands: de 'eigen' kenmerken van de muziek wekken een bepaald gevoel op. Maak een huppelig deuntje met pizzicato-strijkers en je denkt al bijna automatisch aan gezellig kattenvoer. Anderzijds kan de muziek referential meaning hebben, een 'verwijzende' betekenis. Dan zijn het juist de contextuele kenmerken die bij de luisteraar associaties losmaken: bijgeluiden als een ruisende branding en steeldrums die de melodie spelen, leiden bijna vanzelf tot visioenen van reisburo-folders.

Leuk die wetenschappelijkheidjes, maar wat heb je er aan? Sociaal-psychologische onderzoekers experimenteerden wat en kwamen erachter dat deze soorten achtergrondgeluid alleen goed werken bij bepaalde soorten beelden. Een Chris Zegers die met een kokosnoot over een strand drentelt en iets van “Ah... het Zwitserleven-gevoel” verzucht, dat vraagt niet zoveel kijk-aandacht. Als zo'n boodschap wordt ondersteund door verwijzende muziek, komt hij op de gewenste manier aan bij de toeschouwer. Wanneer je echter overdonderd wordt met visueel geschreeuw (ik zeg: Media-Markt, Bruynzeel-keukens), werkt muziek met eigen betekenis beter om je spullen aan de man te brengen.

Doe er je voordeel mee, met dit gratis stukje marketingleer. Misschien brengt het je financieel nog wat op in het nieuwe jaar. Natuurlijk is goed voornemen nummer 1 dat je in 2014 eindelijk die doorbraak-rockopera schrijft. Maar misschien heb je jezelf ook wel een dikke kalkoen beloofd volgend jaar met kerst, in plaats van het gebakken ei waar je het vorige maand nog mee moest doen.



(Dit column verscheen dec 2013 in tijdschrift Musicmaker)