banner Download single here
Featured track

Until The Lights

single version

'Mad Mad Mad' in a commercial for Smart eBike 

X
Almost the entire song 'Mad Mad Mad' is now featured in a commercial for the supersonic electric bike from Smart. Thanx to our friends from Sizzer Amsterdam who arranged the synch.
Latest tweet
Newsletter
Follow me
 
 
 
News

Pop Psychology 36: Legendarische leeftijd 27? Larie!

22-Dec-2011


Het is het einde van het jaar: tijd voor verzoeknummers. Afgelopen week konden jullie, trouwe bloglezers, mij suggesties doen voor onderwerpen die op het snijvlak van popmuziek en psychologie liggen. Tientallen ideeën kwamen binnen en opvallend genoeg bleek daaruit vooral een fascinatie voor mythes rond drugsgebruik en aflopende carrières. Beide elementen zien we terug in een treurige gebeurtenis waar ik al veel eerder over had moeten schrijven. Want 2011 was natuurlijk Het Jaar Waarin Amy Winehouse Overleed.

Het overlijden van Amy Jade Winehouse op 23 juli deze zomer kwam niet echt als een verrassing. Al jarenlang vulden de media hun pagina's met spectaculaire verhalen over haar drugsproblemen, met bijbehorende schokkende foto's. Het feit dat ze juist op 27-jarige leeftijd overleed, leek bijna een voorop gezet marketingplan. Daarmee hoorde haar naam voor eens en voor altijd thuis in 'De 27-club': pop-grootheden die allemaal op die leeftijd dramatisch het leven lieten. Van Jim Morisson tot Kurt Cobain, Van Janis Joplin tot Jimi Hendrix: iedereen kent de legende.

Als jong aanstormend talent is het natuurlijk stoer om “I hope I die before I get old” naar een journalist te beweren, maar wellicht dat je op 26-jarige leeftijd dat toch wat minder enthousiast gilt. Wees niet bang, het hele idee dat artiesten vooral op die specifieke leeftijd overlijden is een fabel. Zeer recent verscheen hierover een artikel in het British Medical Journal. Onderzoekers hadden de mortaliteit bekeken van meer dan 1000 beroemde Engelse muzikanten tussen 1956 en 2007. Binnen deze periode overleden in totaal 71 onderzochte muzikanten (7% van het totaal), zonder dat er gekeken werd naar doodsoorzaak of leeftijd.

Maar alle mathematische analyses ten spijt kon men geen piek ontdekken rond de sterfteleeftijd van 27. Het zoveelste spannende sprookje rond de wereld van de rock-'n-roll was weer eens om zeep geholpen door de wetenschap. Wel concludeerden de onderzoekers dat artiesten in hun 20er en 30er jaren een twee- tot driemaal grotere overlijdingskans hebben dan de gemiddelde Brit. Oef. Dat is nog steeds indrukwekkend, maar ook wel makkelijk voor te stellen.

Uit eerdere Pop Psychology blogs was al gebleken dat het muzikantenleven zeer stressvol is. Veel artistiekelingen zijn bovendien van zichzelf gevoelige typjes en in een business waar verdovende middelen vast onderdeel van de catering zijn, ligt verslaving voor de hand. Zo tussen je 20e en je 40e wordt verwacht dat je 'volwassen' wordt, maar wie al enkele jaartjes in de mallemolen van succes, stress en substanties meedraait, komt daar misschien niet meer op tijd levend uit.

Het feit dat die leeftijd van 27 zo de aandacht blijft trekken heeft te maken met wat psychologen 'de invloed van een opvallende minderheid' noemen. Als leden van een kleine, makkelijke aan te wijzen groep (roodharige vrouwen, artiesten van 27) iets opvallends doen (blogs schrijven, doodgaan), blijft dat beter in ons geheugen hangen dan wanneer evenveel mensen van de meerderheid dit gedrag vertonen.

Als je even rationeel nadenkt is het namelijk veel opmerkelijker dat zoveel beroemdheden met een berucht drugsverleden juist nog steeds onder de levenden zijn. Iggy Pop, Guns n' Roses, Happy Mondays, Aerosmith, The Strokes, The Breeders, Nine Inch Nails, Lou Reed, Elton John, David Bowie, The Red Hot Chili Peppers... de lijst is zoveel langer. De wetenschap zou zich eens moeten buigen over de vraag hoe in godsnaam sommige artiesten nog steeds op deze aarde rondlopen. Misschien dat men er ooit achter komt als men sectie verricht op het grootste drugsmirakel aller tijden: Keith Richards. Maar die sterft waarschijnlijk pas op 127-jarige leeftijd.BRON
"Is 27 really a dangerous age for famous musicians? A retrospective cohort study" (Press release). British Medical Journal. December 2011. Retrieved December 21, 2011.

Reageren op blogs kan hier.